Pripravenosť stavby pre montáž rekuperácie

Montáž riadeného vetrania s rekuperáciou tepla pomocou centrálneho vetracieho zariadenia sa spravidla realizuje v dvoch etapách:

1. montáž rozvodov vzduchu

Montáž rozvodov vzduchu Klimaflex
Montáž rozvodov vzduchu Klimaflex

2. montáž rekuperačného zariadenia 

rekuperačné zariadenie Frapol Onyx Dream
rekuperačné zariadenie Frapol Onyx Dream

Iba v ojedinelých prípadoch alebo pri montáži podstropnej rekuperačnej jednotky sa montáž robí naraz. Napríklad ako v galéríách nižšie.

Obidve montáže sú špecifické a je potrebné vystihnúť správnu pripravenosť stavby. Najideálnejšie je to konzultovať telefonicky, ale napíšem o tom aspoň pár slov pre predstavu.

Najčastejšie montáže sú do domov typu bungalov s väzníkovým alebo tradičným krovom a sadrokartónovým podhľadom.

Pri väzníkovom krove je najideálnejšia montáž rozvodov vzduchu ešte pred samotnou izolácou krovu. Prípadne, ak sa izoluje minerálnou vatou, tak po 1. vrstve medzi väzníkmi. Ak je ako izolácia použitá fúkaná alebo striekaná izolácia, tak sa rozvody vzduchu inštalujú vo vzduchovej medzere tesne nad sadrokartónom. Pri takejto inštalácii je potrebné mať urobené priečky kvôli správnemu polohovaniu vývodov. Ak sú v dome nosné priečky opatrené vencom, kde veniec nie je možné obísť, je potrebné zabezpečiť prechody železobetónovou konštrukciou už pri samotnej hrubej stavbe. Pri jadrovom vŕtaní by sa mohla porušiť statika vencov. Prechody je možné vytvoriť rôzne. Nám sa osvedčili kanalizačné rúry o priemere 110 mm vložené medzi armovanie venca.

Pri tradičnom krove sa montáž rozvodov robí podobne ako pri väzníkovom. Tam je pravidlom, že ak je ako izolácia použitá minerálna vata, tak montáž sa robí až po pokládke 1. vrstvy. Je to z toho dôvodu, aby sa izolácia nemusela klásť z hora, ale môže sa robiť zo spodu. Inak by pri jej montáži prekážali hadice pre rozvod vzduchu.

Pri betónových stropoch a poschodových domoch sa robí inštalácia rozvodov vzduchu buď v SDK podhľade alebo nad betónovou platňou v izolácii stropu. Prípadne, ak sa jedná o poschodový dom, tak je možné rozvody zalievať aj do betónu, prípadne poteru. Pri týchto typoch domov je najpodstatnejšia predpríprava a vypracovanie projektu (náčrtu) rozvodov vzduchu už pri hrubej stavbe. Aby sa mohli vynechať, prípadne inak vytvoriť prechody konštrukciami. Ich dodatočné dorábanie môže v niektorých prípadoch cenu realizácie aj zdvojnásobiť.

Stretol som sa v praxi aj so závesným stropom, kde bola izolovaná strecha a strop zo SDK bol vytvorený len konštrukciou z CD profilov na závesných elementoch. Pri tomto type konštrukcie sa rozvody vzduchu pokladajú na CD profily a používajú sa priame distribučné elementy.

V montovaných drevodomoch je pri realizácii rozvodov vzduchu pre rekuperáciu veľmi dôležitá komunikácia s firmou, ktorá stavbu realizuje. Spolupracujeme s viacerými spoločnostiami a pri každej sa rozvody robia v inej fáze stavby. Preto je veľmi dôležitý aj kontakt s majstrom, ktorý danú stavbu zabezpečuje.

Čo sa týka druhej fázy – montáž rekuperačnej jednotky. Tá sa realizuje po dokončení všetkých „špinavých“ prác v dome. Najideálnejšie je vystihnúť etapu po maľovke, ale pred pokládkou podlahy a inštalácii interiérových dvier. Zvonka by mala byť stavba zateplená už aj s fasádnou omietkou. V tejto etape vieme na komplet zrealizovať inštaláciu, zapojenie a zaregulovanie rekuperačnej jednotky. Ale aj osadenie vonkajších fasádnych mriežok a interiérových tanierových ventilov.

Dúfam, že som na nič nezabudol, a že tieto rady Vám ušetria veľa času i financií pri realizovaní systému vetranie s rekuperáciou pre Vaše domy.

Pre úspešnú realizáciu systému riadeného vetrania s rekuperáciou tepla vo Vašom dome nás môžte kontaktovať:

Do prílohy Vás poprosím pôdorysy, rezy domu a situačná plán stavby.

Ďakujem a teším sa na spoluprácu.
Konateľ firmy RS-PROFI s.r.o.
Roman Kandera