3 hlavné dôvody prečo inštalovať do novostavby rekuperáciu

1. Rozvody vzduchu do hrubej stavby

Rozvody vzduchu pre vetranie s rekuperáciou tepla musia byť vedené v takej časti konštrukcie domu,aby okolitá teplota bola podobná vnútornej teplote domu. Zabraňuje sa tak možnosti tvorbe kondenzácie na povrchu, alebo vo vnútri potrubia. Taktiež sa tým zabráni ovplyvňovaniu privádzaného vzduchu vonkajšou teplotou a tepelným ziskom, prípadne stratám.
Takáto montáž je z 99.9% možná len pri výstavbe domu. Ak sa zákazník rozhodne pre dodatočnú montáž rekuperácie, nemôžem napísať že je to nemožné, ale nikdy to nebude možné realizovať správne. Prípadne bude potrebná rekonštrukcia vo veľkom rozsahu.
A žiaľ zákazníkov, ktorý na to nemyslia pri výstavbe a po zabývaní sa zistia že vetranie s rekuperáciou by im veľmi zlepšila kvalitu bývania je čoraz viac.
Pri výstavbe domu je potrebná, každá ušetrená koruna. Sám som si s tým prešiel a naozaj aj ja som sa snažil ušetriť kde sa len dalo. Výrobcovia stavebných materiálov každoročne zvyšujú ceny a domy sa stavajú čo rok to drahšie.
Preto ak chcete do domu rekuperáciu, ale taktiež pozeráte na šetrenie financií pri výstavbe, je možné si najdrahšiu položku a to samotnú kúpu rekuperačnej jednotky odložiť na čas, kedy sa z výstavby finančne spamätáte.
Samotné rozvody vzduchu a ich inštalácia buď našou firmou, alebo svojpomocne nieje finančne vôbec náročná.

Takáto inštalácia pri svojpomocnej montáži sa pohybuje od 415,1€ s DPH s dopravou zdarma (https://www.rekuperacia-shop.sk/produkt/set-pre-rv-do-75m2/).

Alebo našou montážou od cca 700€.

A to pri celkových nákladoch na výstavbu si myslím, že je zanedbateľná čiastka.
Naša firma nepožaduje po montáži rozvodov žiadnu zálohu, ani záruku že rekuperačné jednotka bude dodaná a montovaná našou firmou.

2. Vysušenie a odvetranie stavby po nasťahovaní sa

Každý zákazník sa chce do nového domu nasťahovať čo najskôr. Či už s dôvodu finančnej straty pri vykurovaní stavby v zime, či už s dôvodu splácania úveru, prípadne nutnosti predať byt, aby bolo dostatok financií na zariadenie, alebo proste sa už nevie dočkať . Pri novostavbách je veľmi veľa mokrých a zrejúcich procesov ktoré sa ale nedajú uponáhľať. A napríklad po prvom zakúrení a počas prvej zimy je to v takejto novostavbe veľmi citeľné a tá kvalita bývania nieje vždy taká, ako si človek predstavoval. V interiéri je obrovská vlhkosť z omietok a poterov a rôzne zápachy zo zrejúcich materiálov.
Práve kvalite bývania počas tohoto obdobia veľmi napomôže inštalácie vetrania s rekuperáciou. Zníži sa vlhkosť a vymení vzduch. Materiály rýchlejšie vyzrievajú a schnú a nenarúša to vašu kvalitu bývania.

3. Kvalitné a zdravé bývanie dlhodobo

O tom ako je vetranie (či už s rekuperáciou alebo bez) prospešné pre zdravé fungovanie tela, mozgu a celkovo človeka bolo už na internete, alebo odborných časopisoch popísané veľmi veľa. V skratke by som uviedol to najpodstatnejšie:

  • Znižovanie hladiny CO2 (vydýchaného vzduchu)
  • Znižovanie hladiny karcinogénu HCHO v domácnosti
  • Úprava vlhkosti a neustále odvetranie záťažových miestností (kuchyňa, kúpeľňa, WC, šatníky apod.
  • Prívod čerstvého odfiltrovaného vzduchu
  • Energetická úspora pri vetraní s viac ako 90% účinnosťou.
  • Zdravý spánok, aj keď nemáte počas noci otvorené okno
  • Ľahší život pre astmatikov a alergikov, keďže výkonné filtre nepustia do interiáru nečistoty ako pri vetraní oknom.
  • Znižovanie vzdušnej prašnosti
  • A v neposlednom rade komfort. Nemusíte neustále myslieť na to, či máte vyvetrané….s riadeným vetraním 100% máte.